Servis Çağır Halınızı Yıkatmak için 0212 434 54 53 - 0212 461 34 06 Arayın

İsterseniz İnternetten Halınızı Yıkatmak için bizi çağırın.
En Ekonomik Fiyatlara, Halı Yıkama, Koltuk Yıkama, Overlok da Mükemmel Hizmet

Küçük Ev Halı Yıkama - Halı Yıkama Teknikleri

Halı Yıkama Teknikleri Nelerdir, Halı Nasıl Yıkanır

A-)Servis araçları ile toplandıkları yerden alınan halılar, halı yıkama fabrikası, halı yıkama yeri, halı yıkama atölyesi vb isimlerle adlandırılan halı yıkama işletmelerine getirilir.

B-)Araçtan indirme esnasında el dokuma, yün, ipek vb gibi yöresel özelliklere sahip, farklı iplik ve boya kullanılarak yapılmış nitelikteki halılar ile overlok yapılacak halılar ayıklanarak başka başka bölgelere istiflenir.
Bunun nedeni bu tür halıların yıkama tekniğinin diğer halılardan farklı oluşudur. İlerleyen metinlerde bu halı yıkama tekniği de detaylandırılacaktır.

C-)Birbirinden ayrıştırma işlemi gerçekleştikten sonra makina halısı yıkama prosesleri uygulama farklılıkları ile aşağıdaki şekilde gerçekleştirilir.

1-Toz alma işlemi
      Halı yıkama öncesi yapılan bu işlem genel olarak iki şekilde uygulanır.

       a-Tokatlama-Dövme Yöntemi
Genellikle Ege Bölgesi İzmir-Manisa bölgelerindeki eski halı yıkamacıların kullandıkları bu yöntemde içi birkaç halı alacak bir kafes içinde döndürülen halılar bu dönüş esnasında yukarıdan aşağıya düşmek sureti ile tozlarını bırakırlar.
Toz alma makinası olarak adlandırılan bu makinalar son yıllarda biraz da olsa cazibesini yitirmiştir.
Bunun nedeni blower gibi güçlü vakum sistemlerinin varlığı ile hav alma için yapılan aparatların aynı zamanda bu işlem içinde kullanılmaya başlanmasıdır.
       b-Vakumlama Yöntemi

Güçlü vakum makinası ve hav alma aparatları ile yapılan toz alma işlemleri son yıllarda geçerlilik kazanan halı yıkama öncesi yöntemlerden biridir. Blower kullanımının tanınması ve yaygınlaşması ile başlayan halı yıkama öncesi bu toz alma yöntemi de yerini pratik hav alma teknolojisine bırakacağa benzemektedir. HYT'nin bu konuda ar-ge çalışmaları mevcuttur.

2-Halı yıkama esnasında yoğun gelberi uygulaması ile toz alma prosesini atlama
       Son yıllarda artan halı yıkama arzına paralel fiyat rekabetleri nedeni ile birçok halı yıkama işletmesi zaman ve ekipman maliyetini düşürmek adına toz alma prosesini atlayıp halı yıkama esnasında bol gelberi yaparak su ile birleşip çamur haline gelen tozu bol gelberi ile öteleyerek halı üzerinden uzaklaştırılması sureti ile bu uygulamayı gerçekleştirmektedir.
Halı yıkamacılıkta gerçek anlamda gelberi çekmek zor bir işlem olduğu için toz alma prosesini atlayarak, tozu alınmış bir halının yıkama kalitesine ulaşacak derecede, gerçekte gelberi yapan firma sayısı parmakla gösterilecek kadar azdır.
Sonuç olarak bu halı yıkama makalesinin C maddesinde anlattığımız toz alma işlemi geçerli ve gerçekçi bir halı yıkama prosesi olup tek ikamesi eğer firmanın çok güçlü kuvvetli ve deneyimli elemanları var ise bu elamanların gerçek anlamda yoğun gelberi yapabilmelerine bağlıdır.
Aksi halde yüzde yüz kalitede halı yıkamak mümkün olmayabilir.

D-)Doğru temizlik maddesi seçimi
Halı yıkamacılıkta çok önemli proseslerden bir tanesi de doğru halı şampuanı seçimidir. Üstün kaliteye ulaşmak için olmazsa olmaz unsurlardan biri olan halı yıkama şampuanlarında bulunması gereken asgari özellikler şunlardır. "Bu makalenin yazarı olan biz halı şampuanları yönetimi olarak yıllara sari halı yıkama sektöründen gelmiş olmamız nedeni ile Türkiye’nin en kaliteli halı yıkama ürünü imal ettik."
Çünkü: sadece halı yıkama firmaları için üretilmiş Türkiye’deki ilk üründen biridir ve en iyisidir. formülünde saç şampuanlarında saça parlaklık veren maddeler gibi halı tüylerine parlaklık veren hammaddeler mevcuttur. bitkisel bir halı yıkama ürünüdür. Sağlığa ve çevreye zarar vermediği gibi antibakteriyel içeriği nedeni ile girdiği evde sağlıklı yaşama katkı sağlar.
Halı yıkama esnasında kolay durulanır ve işçilikten tasarruf sağlar.
Konsantredir.

Halımı Nasıl Yıkamalıyım, Halımı nerede yıkamalım, nasıl halı yıkanır Halı yıkamaya uygun olmayan ve bilinen tüm ürünlerden daha ekonomiktir.
Yumuşatıcı katkısı ile ekonomiklik ultra seviyeye ulaşır.
Öyleki 30 litre ile 1000 ile 1300 metrekare halı yıkamak mümkündür. Metrekare maliyeti 10 kuruştan düşük 7-8 kuruş civarındadır.
Zengin köpük formülasyonu sayesinde; halı yıkama esnasında kirlerin ve tozların dipten yüzeye çıkmasını sağlar.
Renkleri canlandıran ve ayıklayan bir formüle sahiptir.
Kalıntı ve tortu bırakmadığı gibi halılar yıkandıktan sonra halı üzerlerinde yapışkan bir kalıntı kalmaz. ile yıkanan halılar erken kirlenmez ve bu durum müşterilerinizi memnun eder.
Kısacası halı yıkama işletmesinin bölgesinde öne çıkması, kalıcı olması ve farklılık sunması adına yıllardır aranan bir partnerdir.

 E-)Havuz veya direkt fırçalama
Ege bölgesinde halı yıkama firmalarınca yıllar önce terk edilen havuz sistemi İstanbul ve Marmara bölgesinde halen kullanılan bir yöntemdir.
Hanımlarca halılarımız üst üste konularak yıkanıyor diyerek atıfta bulunulan ve eleştirilen bu yöntemin en büyük handikabı birden fazla ve aynı haneye ait olmayan halıların aynı havuz içine alınarak bekletilmesidir. Dolayısı ile biz de bu makalede havuz işlemini bir proses olarak kabul edip etmemekte kararsız kaldık.
Konumuza çok önemli bir proses olan fırçalama evresi ile devam ediyoruz.

      1-Sert zemin cila makinası ile fırçalama
      Yıkama alanına halılar serildikten sonra (tozu alınmış halde) tüm halılar ıslatılır ve     üzerlerine halı şampuanı tatbik edilir.
(Sert zemin cila makinası bundan böyle manuel fırça makinası ve fırça makinası olarak adlandırılacaktır)
Fırça makinasınin sert örülmüş fırçasının halı üzerinde oval dönüşü ile halı yıkama proseslerinden fırçalama işlemi başlamış olur.
Bu makine halı üzerinde optimum oranda dolaştırılarak oldukça başarılı bir fırçalama sağlar. Manuel fırçalama işleminde halı yıkanırken lekelere lokal olarak müdahale edebilme şansı çok fazladır. Otomatik makinalarda bu özellik pek fazla gelişmemiştir.
Ülkemizde halı yıkama sektöründe en fazla tercih edilen, en çok tutulan ve genel kabule sahip bu halı yıkama prosesi bizce de hakikaten oldukça verimli bir halı yıkama yöntemidir.
Son yıllarda sayıları hızla artan halı yıkama makinaları bu yönteme alternatif olmaya çalışmaktadır. Bizler bu konuda henüz yeterli gelişme sağlanamadığı AR-GE sürecinin halı yıkama makinaları alanında devam ettiği kanaatindeyiz.

      2-Otomatik halı yıkama makinaları ile fırçalama
      Önemli daha doğrusu alternatif bir halı yıkama prosesi olarak değerlendirmemiz gereken endüstriyel halı yıkama makinaları ile fırçalama işlemi yine içerisinde birden fazla fırça olan, sert zemin cila makinası yani fırça makinasıni el ile birkaç defa dolaştırmanın fazla bir işçilik gerektirdiğine inanan mucitlerce tasarlanmış makinalar ile yapılır.
Halı yıkamacılıkta aslında en kolay işlem olan manuel fırça kullanmanın neden bu kadar makineleştirildiğini bugüne kadar biz anlayamadık anlayana da helal olsun diyoruz.
Öte yandan bizim için asıl zor olan gelberi işlemi ise hala gerçek anlamda makinalaştırılmamış; makina imalatçıları kolayı seçmişlerdir. Halı yıkama makinaları hususunda yalnızca şu gerçekler bir nebze kabul görebilir.
Bu da halıların tek tek yıkanabilmesidir. makinalar konusunda gerçek halı yıkama yorumlarını belki birkaç yıl sonra yapmamız mümkün olacaktır. Ama şimdi değil. Biz bu yöntemi de şu an için sadece fırçalama yöntemleri prosesi olarak alıp makalemize devam ediyoruz.

F-)Gelberi - Durulama
İyice fırçalanan halılarda(yardımı ile) iyice kabaran kir ve pisliklerin gelberi ile sürekli ileri yöne atılması sureti ile yapılan işleme gelberi çekme denir.
Bu da halı yıkama prosesleri arasında tanımlanan en önemli işlemdir.
Bu işlemi yapan personelin fiziki olarak kuvvetli insanlar olması şarttır.
Son yıllarda tam olarak yeterli olmasa da otomatik halı yıkama makinalarına bu aparatlar takılmaya çalışılmaktadır. Temiz su ile gelberi çekmeye devam edilerek durulama işlemi de yapılır ve bu çok önemli proses de gerçekleştirilmiş olur.

G-)Sıkma
Halı yıkama sıkmadan olmaz. Yine kemik bir proses olan sıkma işlemi halı sıkma makinaları aracılığı ile gerçekleştirilir. Yukarıda anlatılan halı yıkama evrelerinden geçerek sıkma aşamasına gelen halı 1500 - 2000 devir hızında dönen halı sıkma makinasının kromdan yapılmış paslanmaz özellikteki iç tamburuna yerleştirilerek makinaya start verilir ve sıkma işlemi gerçekleştirilir.
Halı yıkama evresinin son aşamalarından birisi olan bu işlem için piyasada iki tip halı sıkma makinası vardır.
           a-Kazan tipi halı sıkma makinası
           b-Boru tipi halı sıkma makinası
Yıkanmış halılar kazan tipine katlanarak konur. Boru tipinde rulo şeklinde konur. Son yıllarda boru tipi halı sıkma makinaları halı yıkamada daha fazla tercih edilmektedir.

H-)Asma
Halı sıkma makinasınden çıkan halılar açılarak 22 ila 25 cm civarı aralıklı asma demirlerine yerleştirilir. Halı yıkama atölyesinin üstü kapalı yanları hava sirkülâsyonuna uygun şekilde açık olan kısmında bulunması gereken bu asma demirlerine halılar içleri yani basılan yerleri yüz yüze gelecek şekilde yerleştirme yapılır. Bu şekilde yıkama sonrası halı asmanın nedeni özenle yıkanmış halının çevredeki toz etkenlerine maruz kalmamasıdır.
Ayrıca bu demirler en azından galvaniz olursa halılara pas vb şeyler bulaşmamış olur.
I-)Toplama-kalite kontrol-hav alma-kokulama-ambalaj
Yıkandıktan sonra iyice kuruyan halı askılardan toplanıp kalite kontrol masası üzerine açılır. Yıkama sonrası üzerinde iplik kırıntısı, saç kılı vb maddeler kalıp kalmadığına bakılır, eğer varsa alınır.
Bunun için HYT tarafından yeni bir aparat geliştirilmekte olup –ayrıca birçok halı yıkama sıkma makinası imalatçısının hav alma ünitesi adında farklı ürünleri mevcuttur- bu ekipmanlar yardımı ya da el fırçası ile üzerinde hiçbir yabancı madde bulunmadığı anlaşılan veya bu hale getirilen halı genele hitap eden fresh bir koku ile parfümlenerek rulo halde sarılır. Halı yıkamanın en son evresi olan ambalajlama işlemi tamamlanarak temizlik öyküsü tamamlanır ve halıların pırıl pırıl teslimatı gerçekleştirilir.
Başlıca halı yıkama evreleri bu makaledeki gibi olup, detaylar noktasında firmadan firmaya ufak tefek uygulama farklılıkları görmek mümkündür.